Kerken

Elke deelgemeente heeft haar eigen parochiekerk. Zedelgem zelf telt er zelfs twee. Elke kerk heeft haar eigen kenmerken en bijzonderheden.

Sint-Andreaskerk Aartrijke

Door de hoge ligging van Aartrijke is de toren van de Sint-Andreaskerk zichtbaar tot ver in het omliggende landschap. De kerk is opgetrokken in neogotische stijl op het einde van de 19de eeuw. Het oorlogsmonument rechts van de kerk werd gebeeldhouwd door de Aartrijkse kunstenaar Leonard Devisch.

Tip:

Na een verbod van de Duitsers in 1917 om nog langer rond de kerk te begraven, werd voortaan langs de Engelstraat begraven. Na W.O. I kocht de gemeente deze grond op en in de tweede helft van de jaren ’30 werd de oude begraafplaats rond de kerk ontruimd. De begraafplaats langs de Engelstraat werd in 2007 uitgebreid en opgewaardeerd o.l.v. de landschapsarchitecte Ada Wille en in samenwerking met het studiebureau Plantec. Een prachtige berceau -een haagconstructie waaronder een pad loopt- vormt de groene hoofdader en het pronkstuk van de begraafplaats. In november 2018 wordt er een nieuw herdenkingsperk voor oudstrijders ingehuldigd.

Sint-Martinuskerk Loppem

De Loppemse parochiekerk is een merkwaardig (neo-)gotisch geheel, waarvan de oorsprong teruggaat tot de l3de eeuw. De kerk werd in de loop der eeuwen voortdurend uitgebreid. De zware, vierkante toren is het oudste nog bewaarde deel. De achthoekige boventoren en de linkerbeuk dateren uit de vroege l7de eeuw. De rechterbeuk dateert van 1868-1870. In die jaren werd de kerk volledig gerestaureerd door de architecten Van Assche en Baron de Béthune. De gaaf bewaarde binneninrichting is pure neogotiek en ademt dezelfde geest als het 500 m verder gelegen Kasteel van Loppem.

Onze-Lieve-Vrouwkerk Veldegem

De Onze-Lieve-Vrouwkerk van Veldegem is in de jaren 1863-1865 gebouwd met bakstenen, gebakken in de steenovens uit de onmiddellijke omgeving. Tijdens W.O.I werd de toren opgeblazen en nadien terug opgebouwd. Tot het mooie kerkmeubilair behoort een merkwaardige preekstoel afkomstig uit de kerk van Lichtervelde.

Sint-Eligiuskerk Zedelgem

De Sint-Eligiuskerk is een relatief jonge kerk aangezien de parochie Sint-Eligius zelf pas in 1938 werd opgericht. De kerk met haar 30 meter hoge toren werd gebouwd in 1959-1960. Naast de kerk staat het standbeeld van Leon Claeys, de grote pionier van de Zedelgemse metaalnijverheid. In 1906 startte hij in primitieve werkhuizen met de productie van landbouwmachines. Deze werkhuizen groeiden uit tot een grootschalig industrieel bedrijf dat nu CNH Industrial heet. Op het kerkplein staat de sculptuur ‘Solidariteit met het Zuiden’ van de hand van Paul Perneel.

Sint-Laurentiuskerk Zedelgem

Centraal in de Zedelgemse dorpskom staat de Sint-Laurentiuskerk met haar massieve, gotische toren. De oorsprong van de kerk gaat terug tot de 12de eeuw, uit die tijd stamt de romaanse doopvont, gekapt in Doornikse kalksteen. Naast dit pronkstuk bevat de kerk nog tal van waardevolle kunstwerken zoals het orgel en de biechtstoel.

De oude begraafplaats van Zedelgem ligt rondom de kerk en is beschermd als dorpsgezicht.  Ook de nieuwe parkbegraafplaats van Zedelgem in de Loppemsestraat is een bezoekje waard!

Gedurende heel het jaar kan een rondleiding geboekt worden door groepen waarbij ook anderen interessante plekjes in het dorp worden belicht.  De kostprijs hiervan is 50 EUR per gids voor een groep van maximum 25 personen.

Deze rondleiding kan aangevraagd worden bij de dienst toerisme.