Boswachters in gesprek met wandelaar die op pad is met haar hond.

Hond aangelijnd: bescherm de natuur, andere bezoekers en je eigen dier

24 april 2023

Een groot deel van het leven in de natuur speelt zich laag tegen de grond af. Daar vind je broedende vogels, kleine zoogdieren…. Rondsnuffelende honden die van het pad gaan, kunnen de dieren in hun rust opschrikken. Sommige dieren lopen zich uit angst letterlijk te pletter, raken gekwetst of worden zelfs gedood. Elk jaar sterven er verschillende dieren omdat ze doodgebeten worden door een loslopende hond. Niet alle schade die een loslopende hond aanricht, is zichtbaar. Het geurspoor dat een hond achterlaat, maakt dieren die er mee in aanraking komen angstig. Wanneer een reekalf in aanraking komt met een hond, bestaat de kans dat het moederdier het jong achterlaat, waardoor het sterft.

Iedereen wil van de natuur genieten, met of zonder hond. Hondeneigenaars gaan er vaak van uit dat hun hond lief en trouw is en geen gevaar of bedreiging vormt. Wellicht is dat in vele gevallen ook zo, maar een dier is nooit 100 % voorspelbaar. Een hond kan schrikken en onverwacht reageren. Voor andere bezoekers en zeker voor kinderen is een vreemde hond, en al zeker een loslopende, vaak best beangstigend.

Een loslopende hond loopt ook zelf gevaar. Hij kan aangevallen worden door een everzwijn of een andere hond. Ook autowegen die langs de rand van het bos liggen kunnen een gevaar vormen. Bovendien vallen loslopende honden die de natuur intrekken vaker ten prooi aan ziektes of andere beestjes, zoals bijvoorbeeld teken.

Meer informatie en handige tips vind je op www.natuurenbos.be/hondenaandeleiband.

Extra controles

De boswachters en natuurinspecteurs van Agentschap voor Natuur en Bos houden komend weekend extra controles op loslopende honden. Wie de hond aan de lijn houdt, krijgt een beloning voor de hond in de vorm van een doosje met hondensnacks. Die snacks worden gemaakt door de firma hupple. Ze worden geproduceerd in Vlaanderen en verpakt in een handig herbruikbaar doosje. Bovendien is het doosje ook 100% recycleerbaar.   

Wie de hond niet aanlijnt, wordt gesanctioneerd en krijgt een boete van 80 euro. Een bedrag dat bij recidive of meer dan één hond verder kan oplopen.

Hond aangelijnd: bescherm de natuur, andere bezoekers en je eigen dier