Hoeven, troeven proeven

De gemeenten Oostkamp, Torhout en Zedelgem sloegen in 2014 de handen in elkaar en brachten met 'Hoeven Troeven Proeven' een handige gids uit met alle verkooppunten van lokale hoeveproducten, honing en fairtradeproducten.

De producten die je lokaal en direct aan de boer koopt, zijn duurzamer, want ze legden geen kilometers af en zijn seizoensgebonden, dus hebben ze minder energie en water nodig. Je betaalt de boer een faire prijs voor zijn producten en ondersteunt daarmee de lokale economie. Bovendien betaal je niet voor onnodige tussenschakels zoals transport, distributie en opslagkosten, maar enkel voor eerlijke, gezonde groenten, aardappelen en fruit - recht van het land.

Naast groenten en fruit, staan ook lokale imkers in de brochure. Honing kopen bij de lokale imker ondersteunt de rijke en diverse flora in jouw buurt. Ze bevatten lokale pollen, enzymen, vitaminen en mineralen, die het immuunsysteem versterken. Zo wordt ook het bijenleven in jouw streek versterkt, wat broodnodig is.

Om de aankoop van fairtrade producten aan te moedigen, bevat de gids ook alle adressen waar exotische vruchten, koffie, noten, … die niet lokaal gekweekt kunnen worden, verkrijgbaar zijn.

De brochure werd ondertussen herdrukt. Zo kunnen nog meer mensen de weg vinden naar de duurzame producten uit eigen gemeente en de buurgemeenten. 'Hoeven Troeven Proeven' is gratis verkrijgbaar in het gemeentehuis, de deelgemeenten, de bibliotheken en alle verkooppunten die in de gids staan vermeld.