Een vrouw wandelt naar binnen in het gemeentehuis van Zedelgem.

Hoe registreren als Oekraïense vluchteling?

10 maart 2022

Als je als Oekraïner je land ontvlucht bent door het oorlogsgeweld, kan je tijdelijke bescherming aanvragen in het registratiecentrum in Brussel.

Om de drukte aan het registratiecentrum te vermijden, raadt de dienst vreemdelingenzaken aan om je eerst te laten registreren bij je gemeente van verblijf, zeker als je over de nodige opvang beschikt bij familie, vrienden of kennissen.
Je registreren bij ons bestuur kan door een afspraak te maken via https://zedelgem.mijnafspraakmaken.be/Client/ , waarbij je kiest voor “inschrijving niet-Europeaan kort verblijf” of telefonisch via 050/28 83 30.

Op voorlegging van je nationaal paspoort en pasfoto ontvang je een document waarmee je 3 maanden in België mag verblijven. Met dit document kan je je op een later tijdstip aanmelden bij het registratiecentrum Brussel Expo, Paleis 8 (Heizel). Het registratiecentrum is 7 dagen op 7 open van 8u30 tot 17u30 en is bereikbaar met de metro, lijn 6, halte Heizel. Personen die reeds geregistreerd zijn in het registratiecentrum Bordet dienen zich niet opnieuw in het nieuwe registratiecentrum Paleis 8 (Heizel) aan te melden.

Als je voldoet aan de voorwaarden wordt in Brussel een attest van tijdelijk bescherming afgegeven. Met dit attest meld je je vervolgens terug aan bij het gemeentebestuur en word je na een positieve woonstcontrole in het bezit gesteld van een verblijfskaart voor 1 jaar

Hoe hulp vragen als Oekraïense vluchteling?

Vluchtelingen uit Oekraïne die nood hebben aan hulpverlening of begeleiding door de sociale dienst van het OCMW, kunnen een afspraak maken via https://zedelgem.mijnafspraakmaken.be/Client/, waarbij je kiest voor “aanvraag hulpverlening voor vluchtelingen uit Oekraïne of telefonisch  via 050 288 330 .