Een stapeltje GFT-zakken klaar om verkocht te worden.

GFT-zakken te koop in gemeentehuizen en lokale verdeelpunten

17 januari 2022

IVBO, dit is het Intergemeentelijk samenwerkingsverband voor Vuilverwijdering en -verwerking in Brugge en Ommeland, haalt vanaf januari 2022 groente-, fruit- en tuinafval (GFT) in aparte zakken op. De GFT-zakken worden wekelijks opgehaald tijdens dezelfde ronde als het restafval. 

De GFT-zakken zijn te koop in het gemeentehuis van Zedelgem alsook in de deelgemeentehuizen van Aartrijke, Loppem en Veldegem tijdens de openingsuren (www.zedelgem.be/contact-openingsuren). De zakken hebben een formaat van 30 liter en kosten 3 euro/rol van 10 zakken. Er zijn ook zakken van 15 liter te koop, maar die zijn nog niet overal op voorraad. Je kan ook GFT-zakken kopen in de lokale handelszaken waar PMD- en restafvalzakken verkocht worden. Een opsomming van deze handelszaken vind je op www.zedelgem.be/huisvuilzakken

Wat steek je in de GFT-zak?

GFT-afval is keuken- en (kleine hoeveelheden) tuinafval dat afkomstig is van het gescheiden ingezamelde organische deel van het huishoudelijk afval. Het omvat composteerbaar keukenafval, dus ook vlees- en visresten, bereide etenswaren en kleine hoeveelheden tuinafval dat bestaat uit niet-houtig, fijn materiaal. Het kan perfect gerecycleerd worden door de verwerking tot compost. Een goede scheiding is wel noodzakelijk voor het verkrijgen van een goed eindproduct.

In iedere brievenbus werd een infobrochure bedeeld waarin vermeld staat wat precies in deze zakken mag aangeboden worden. Je vindt deze informatie ook op de website van de gemeente en IVBO terug. De GFT-wijzer biedt een duidelijk overzicht van wat er al dan niet in de nieuwe GFT-zakken gestopt kan worden.
Opgelet: De nieuwe GFT-zakken worden mee vergist en zijn dus biologisch afbreekbaar. Dit betekent dat ze een houdbaarheidsdatum hebben van een jaar. Je slaat dus best geen al te grote voorraad in een keer in en gebruikt best de oudste zakken eerst.

Verschil tussen GFT- en groenafval

Grof tuinafval en snoeihout blijven nog steeds los van elkaar opgehaald zoals nu gebeurt: grote hoeveelheden tuinafval kun je aanbieden in een groencontainer die je zelf aankoopt bij IVBO met bijhorend abonnement. Snoeihout wordt 4 maal per jaar opgehaald zoals vermeld op de afvalkalender. 

Meer info vind je op ivbo.be.

GFT-zakken te koop in gemeentehuizen en lokale verdeelpunten