GFT-ophaling

Sinds 1 januari 2022 haalt IVBO groente-, fruit-, en tuinafval (GFT) in aparte zakjes op. Dat GFT kan worden gecomposteerd of vergist, om op die manier compost, biogas, en/of elektriciteit te maken.

GFT-afval is keuken- en (kleine hoeveelheden) tuinafval dat afkomstig is van het gescheiden ingezamelde organische deel van het huishoudelijk afval. Het omvat composteerbaar keukenafval, dus ook vlees- en visresten, bereide etenswaren, en kleine hoeveelheden tuinafval dat bestaat uit niet-houtig, fijn materiaal. Het kan perfect gerecycleerd worden door de verwerking tot compost. 

Het GFT-afval maakt een aanzienlijk deel uit van de totale hoeveelheid huisvuil. Uit ervaring met andere steden en gemeenten weten we dat we zo tot 35% van ons restafval als GFT kunnen inzamelen.

De GFT-zakken zullen wekelijks worden opgehaald, samen met het restafval, in een speciaal uitgeruste vuilniswagen met twee afzonderlijke laadruimtes. De GFT-zakken zijn beschikbaar in twee verschillende formaten: 15 en 30 liter.

Grof tuinafval en snoeihout blijven nog steeds separaat opgehaald, zoals nu gebeurt: in composteerbare tuinafvalzakken en/of groencontainer met bijhorend abonnement.

De GFT-zak

De GFT-zakken worden vanaf januari 2022 wekelijks opgehaald op woensdag tegelijk met het restafval. Ze worden opgehaald door een wagen met 2 compartimenten zodat restafval en GFT niet gemengd geraken.

De zakken met een formaat van 30 liter kosten € 3,0 per rol van 10 zakken. 
De zakken met een formaat van 15 liter kosten € 1,5 per rol van 10 zakken.

Je kan de zakken aankopen op de bestaande verkooppunten voor restafval- en PMD-zakken.

Voor grotere hoeveelheden tuinafval moet nog altijd beroep gedaan worden op het gebruik van groencontainers. Meer info hierover vind je op www.ivbo.be. In deze containers is geen GFT-afval toegelaten.

De nieuwe GFT-zakken zijn biologisch afbreekbaar en worden dus mee vergist. Dit betekent dat ze een houdbaarheidsdatum hebben van een jaar. Je slaat dus best geen al te grote voorraad in een keer in en gebruikt best de oudste zakken eerst.

Wil je in de GFT-zak "tussenzakjes" gebruiken? Kies dan steeds voor 100% biologisch afbreekbare papieren zakjes. Enkel papier wordt omgezet in biogas, dus gebruik zeker geen "bioplastic" tussenzakjes.

Verschil GFT en groenafval

Er moet een duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen de ophaling van GFT in zakken en de ophaling van tuinafval in papieren zakken, private rolcontainers en bundels snoeihout.

De ophaling van het tuinafval verzamelt enkel tuinafval en dat gaat allemaal naar de Groencompostering in Brugge, waar ze in staat zijn om tuinafval te verwerken maar geen installatie hebben die GF kan verwerken. Onverwerkbaar organisch afval gaat rotten en veroorzaakt onmiddellijk geurhinder waartegen Stad Brugge zeker zal optreden. De Groencompostering zal er dan ook alles aan doen om geen GF binnen te krijgen.

De ophaling van GFT in zakken gaat naar de GFT-vergistingsinstallatie in Ieper waar ze zowel tuinafval als groenten- fruitafval aankunnen.

Het zal dus niet toegestaan worden dat u GF afval in uw groenafval-container gooit. Voorlopig is er dan ook nog geen sprake van om beide ophalingen samen te voegen.