Bewoners en lokaal bestuur tonen de gele doos in assistentiewoningen, service- en zorgflats

Gemeente Zedelgem rolt de ‘gele doos’ uit in assistentiewoningen, service- en zorgflats

23 oktober 2023

'De gele doos' is een herkenbare gele bewaardoos voor cruciale persoons-, contact-, en medische gegevens. Je bewaart ze in de koelkastdeur omdat dit een gemakkelijk vindbare plaats is voor hulpdiensten. Wanneer ouderen in nood verkeren of vermist zijn, vinden brandweer, hulpverleners en politie sneller de nodige informatie. De doos kan levens redden.

Burgemeester Annick Vermeulen en schepen van Welzijn Ellen Goes: “Met de uitrol van de gele doos in alle assistentiewoningen, serviceflats en zorgflats in Groot-Zedelgem zetten we een belangrijke stap in de zorg en het welzijn van onze gemeenschap. Dergelijke woongelegenheden bieden comfortabele huisvesting voor mensen die nog steeds actief en ook onafhankelijk willen zijn, maar die weten dat er af en toe behoefte kan zijn aan ondersteuning in noodsituaties. En dat is waar deze gele dozen in beeld komen.”

Gele doos komt er in assistentiewoningen, service- en zorgflats:

 • SF* Résidentie Eugenie Soenen;
 • GAW* Klaverhof;
 • GAW Den Aster;
 • GAW De Dorpsmolen;
 • Zorgflats OC Cirkant;
 • Zorgflats Vivendo;
 • Zorgflats van VZW Oranje. 

(*GAW= Groep van Assitentiewoningen - *SF= ServiceFlats)

In totaal worden er 124 gele dozen verspreid.
 

Sticker voor herkenbaarheid bij hulpdiensten

Aan de toegangsdeur van de Groep Assistentiewoningen (GAW) of ServiceFlats (SF) wordt een sticker gehangen, zodat de hulpverleners van brandweer, politie en medische hulpverleners weten dat er een gele doos in de koelkast aanwezig is. 

Voordelen van de gele doos

De gele doos is een doos die bewaard wordt in de koelkast en die de belangrijkste medische en andere gegevens van een persoon bewaart. Op die manier kunnen hulpverleners snel de nodige informatie vinden op het moment dat ze een dringende tussenkomst moeten uitvoeren. 

Burgemeester Annick Vermeulen en schepen van Welzijn Ellen Goes: Maar de voordelen van deze doosjes gaan verder dan alleen noodsituaties. Ze bieden ook gemoedsrust voor zowel bewoners als hun families. Het idee dat de juiste hulp altijd binnen handbereik is, vermindert angst en stress, en dat is werkelijk van onschatbare waarde. We bedanken dan ook graag onze partners en alle betrokkenen die hebben samengewerkt om dit project te realiseren. Het is een perfect voorbeeld van wat we kunnen bereiken wanneer we de handen in elkaar slaan voor een goede, een kwaliteitsvolle zorg en voor het welzijn van onze gemeenschap.”

Wat zit er in?

Volgende zaken zitten standaard in de gele doos:

 • Medische fiche 
 • Kopie e-ID 
 • Medicatielijst 
 • Andere relevante documenten i.v.m. vroegtijdige zorgplanning, negatieve wilsverklaring, …

De woonassistenten of uitbater van de groep assistentiewoningen, zorgflats of serviceflats zorgen samen met de bewoners voor het vervolledigen van de informatie  in de dozen.

Burgemeester Annick Vermeulen en schepen van Welzijn Ellen Goes: Om de informatie in deze doos up-to-date te houden kunnen we op een nauwe samenwerking rekenen met de zorgpartners, die er goed voor zorgen dat de informatie in de gele doos actueel gehouden wordt. Vandaar de beslissing om het project enkel uit te rollen bij de zorgflats op het grondgebied, aangezien deze aangestuurd worden vanuit een zorgpartner. We voorzien ook een infocampagne voor de ambulance, brandweer en politie.”