Gemeente Zedelgem realiseert voedselbos op ecologisch volkstuinpark Den Doorn

Op zaterdag 14 januari 2023 startte gemeente Zedelgem de aanplant van haar voedselbos. Samen met bijna 50 ‘voedselbossers’ plantten burgemeester Annick Vermeulen, schepen van milieu Stijn Timmerman en provinciaal gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe onder begeleiding van vereniging ‘Velt’, de eerste fase van het Zedelgemse voedselbos aan. In deze eerste fase werd laagstam fruit en kleinfruit aangeplant, een ‘snel productieve zone’. Hierbij gaat het om fruit als appel, peer, kers en pruim.

Een voedselbos is een perfecte match tussen natuur en voedselproductie, het draagt bij aan de biodiversiteit, het versterkt de natuur en zorgt voor heel wat lokaal geproduceerd eetbaar lekkers voor mens en dier.

Burgemeester Annick Vermeulen: “Dit initiatief is van meerwaarde voor ons milieubeleid, maar vooral ook voor elk van onze inwoners die van deze plek zullen kunnen genieten en er ook inspiratie voor de eigen tuin kunnen opdoen. Bovendien wil de gemeente hier ook ruimte voorzien voor ontmoeting en recreatie, een plek waar burgers samen kunnen komen om te genieten van de natuur en van elkaars gezelschap."

Schepen van milieu Stijn Timmerman: “Het voedselbos is 1 hectare groot en is een duurzame  investering voor de inwoners van Zedelgem vandaag én voor de volgende generaties. In een voedselbos kan je zeg maar alles opeten en is de bewustwording rond ecologie, biodiversiteit, klimaat en duurzaam milieubeleid groot, ook deze boodschap willen we uitdragen.”

Participatief project

Het voedselbos kwam tot stand na het doorlopen van een participatietraject.

Burgemeester Annick Vermeulen en schepen van milieu Stijn Timmerman: “34 Zedelgemnaren dachten mee en stelden hun ideeën voor waarmee we aan de slag gingen om dit voedselbos verder vorm te geven. Zij bepaalden mee de keuzes voor de aanplant. En veel van die mensen blijven zich bij de verdere ontwikkeling samen met de gemeente engageren. Het is dus een voedselbos voor en door Zedelgemnaren, een betere voedingsbodem konden we ons niet wensen.”

Ecologisch volkstuinpark Den Doorn

Het voedselbos bevindt zich naast de boomgaard op het gemeentelijk ecologisch volkstuinpark ‘Den Doorn langs de Diksmuidse Heirweg 16 in Zedelgem. Op site Den Doorn is er ook een samentuinproject met volkstuintjes, een hondenweide en een publieke BBQ-plaats.
Verneem meer over dit ecologische volkstuinpark op
www.zedelgem.be/ecologisch-volkstuinpark-den-doorn