Het lokaal bestuur bij de opening van de troostplek.

Gemeente Zedelgem opent Troostplek op domein volkstuintjes Den Doorn

16 december 2020

Samen met de vier lokale afdelingen van vrouwenbeweging FERM heeft gemeente Zedelgem een troostplek georganiseerd op haar gemeentelijk ecologisch volkstuinpark Den Doorn. De troostplek is ingericht met een kunstwerk van een lokale kunstenares, een zitbank, een boom om lintjes in op te hangen, bloemen en er komt ook een troostpaneel.  De troostplek is een rustig plekje in de natuur, een plaats van bezinning waar mensen in stilte kunnen bekomen van de gevolgen van de corona-crisis en waar ze steun kunnen vinden voor het verlies van dierbaren. De troostplek is toegankelijk voor iedereen.

“Het relanceplan van de gemeente Zedelgem zet heel wat acties op om de inwoners te helpen en te ondersteunen tijdens de corona-crisis en ook daarna. Het realiseren van een troostplek in onze gemeente maakt hier deel van uit” zeggen schepen van (o.a.) sociale zaken & gezonde gemeente Ellen Goes en burgemeester Annick Vermeulen.  

Tegemoet komen aan noden psychosociaal welzijn

“De gemeente vindt het heel belangrijk om zeker ook aandacht te besteden aan het psychosociaal welzijn van de inwoners. Daar is ook nood aan en in het bijzonder bij mensen die tijdens deze moeilijke COVID-periode afscheid hebben moeten nemen van een dierbare. Er is veel verdriet en onverwerkt verdriet omdat men geen afscheid kon nemen zoals in normale tijden en dit buiten de eigen wil om natuurlijk. Dit weegt zwaar door” benadrukken schepen en burgemeester.

Samen met Ferm

De troostplek kreeg vorm dankzij de samenwerking tussen verschillende gemeentelijke diensten en vereniging FERM. De organisatie FERM startte met het concept van de troostplekken in Vlaanderen. Met de campagne van de troostplekken, die navolging kent in tientallen steden en gemeenten en het aantal blijft groeien, wil deze organisatie een bron van troost zijn voor iedereen die worstelt met gemis, verlies, afstand of afscheid.

Kunst van eigen bodem

De gemeente en de vereniging Ferm werkten voor de inrichting van de troostplek ook samen met lokale kunstenares Tine Demol. Zij werkte  een mooi kunstwerk uit, bestaande uit een plaat cortenstaal met daarin het gekende citaat van Manu Keirse “Loslaten is anders leren vasthouden”.

Tine Demol is edelsmid en is vooral actief in het maken van herinneringsjuwelen. Ze is eveneens gepassioneerd bezig met handletteren. Het creëren van het kunstwerk voor de troostplek in Zedelgem groeide vanuit deze beide aspecten van de kunstenares. “ Elk van ons die een dierbare moet loslaten in deze periode, dient ook de herinneringen op een andere manier vast te houden… en daarvoor wil deze troostplek een houvast bieden. Dat het kunstwerk van de hand van een lokale kunstenaar is die gevoelig is aan het zichtbaar en proberen tastbaar maken van dierbare herinneringen doet deugd “  reageren schepen Ellen Goes en burgemeester Annick Vermeulen. 
Tine Demol werkte voor de realisatie van het kunstwerk ook samen met kunstsmid Frederik Tanghe.

Lintjesboom en bloemen in vier kleuren

Aan de volkstuintjes Den Doorn, waar de troostplek is ingericht, staat ook een boom. Een boom waarin iedereen die dit wil, een lintje kan hangen. “ Een lintje met de naam van je dierbare op, die daar kan wapperen in de wind om de herinnering levendig te houden. De herinnering die door de boom wordt vastgehouden om toch niet helemaal te moeten loslaten…”  aldus de schepen en de burgemeester.

Ook staat er op de troostplek een bank waar bezoekers even kunnen bezinnen en degene waarvan ze  afscheid moesten nemen of die ze moeten missen even rustig kunnen herdenken.

Rondom de boom zullen in het voorjaar van 2021 ook verschillende bloemen bloeien. Deze worden geplant door FERM, bloemen in vier verschillende kleuren. De kleuren staan symbool voor de vier lokale afdelingen van deze vereniging voor betrokken en verbonden vrouwen, die de troostplek in onze gemeente ten volle ondersteunen.

Hart onder de riem voor alle inwoners

“ De gemeente wil met dit initiatief al haar inwoners een hart onder de riem steken en alle overleden inwoners tijdens deze moeilijke tijden gepast herdenken. We hopen dat de troostplek elke mooie herinnering aan jullie dierbaren voor jullie kan vasthouden!”  besluiten schepen Ellen Goes en burgemeester Annick Vermeulen.

Gemeentelijk ecologisch volkstuinpark Den Doorn, locatie: Diksmuidse Heirweg 10a