Het bordje van het zangfietspad in Zedelgem.

Gemeente Zedelgem lanceert als eerste in België een Zangfietspad!

3 juli 2021

Een Zang-Fietsstraat om mensen vrolijk te maken

Veel fietsers willen graag luidop zingen, maar voelen enige schroom om dat ook daadwerkelijk te gaan doen. Fietsersbond-columniste en kunstenares Mapije De Wit bedacht daarom in 2013 een oplossing: een zangfietspad. In Nederland zijn zang-fietspaden al goed ingeburgerd, maar in België bestaan ze nog niet. Tot het gemeentebestuur van Zedelgem er mee voor de dag kwam! 

Schepen van mobiliteit Jurgen Dehaemers en burgemeester Annick Vermeulen: “We vinden dit een leuk initiatief en doen het vooral om mensen vrolijk te maken. We dienden ons voorstel in bij de provincie West-Vlaanderen die het goedkeurde en toelating gaf om de Zedelgemse Zang-Fietsstraat tijdelijk in te richten bij wijze van pilootproject. Bovendien beschikt Zedelgem met de Vloethemveldzate over een ideaal traject van 1,4 km. om er een zang-fietsstraat van te maken.” 

Vrij zingen en lachen op het Zedelgemse Zangfietspad

Het concept Zangfietspad komt uit Nederland en werd daar voor het eerst voorzien van een bord in Amsterdam in 2013.  Sinds de invoering in Amsterdam rijzen op verschillende plaatsen in Nederland Zangfietspaden op. 

Schepen van mobiliteit Dehaemers: “Helaas werd dit vooralsnog niet opgepikt in België, maar wij hebben de primeur in Zedelgem! Veel mensen willen zingen maar stoppen als er iemand langskomt. Ik denk dat dat heel herkenbaar is. Het zangfietspad is dan iets waar mensen vrolijk van worden. Met zingen kun je jezelf en anderen blij maken, het is een eenvoudige manier om een glimlach op mensen hun gezicht te toveren.” 

Playlist Zangfietspad Zedelgem langs Vloethemveldzate

Het Zangfietspad in Zedelgem is ingericht langs de  Vloethemveldzate tussen de Loppemsestraat en de Torhoutsesteenweg. De provincie West-Vlaanderen gaf de goedkeuring om deze Zang-Fietsstraat minstens tot en met de maand september in te richten.

Schepen Dehaemers: “Met zijn totale lengte van 1.4 km en zijn groene en rustige ligging leent dit stuk van de Vloethemveldzate zich perfect voor een zangfietspad. Wij hopen natuurlijk dat we onze Zang-Fietsstraat definitief zullen kunnen behouden.

Langs de Zang-Fietsstraat staan borden met een QR-code op, als je deze scant kom je op het Youtube-kanaal van de gemeente terecht op een Playlist waar meezingers van lokale artiesten zoals Louis Flion en de Cappaert Sisters voorgesteld worden. Gemeente Zedelgem wil de Playlist graag verder uitbreiden met lokale artiesten.

Natuurlijk mag je op gelijk welke plaats zingen op de fiets,  maar met deze actie willen we de mensen nog een mentaal duwtje in de rug geven om mee te zingen met hun favoriete nummers. Geen rare stiltes, geen schroom en vooral een glimlach en wat positiviteit terug in de samenleving brengen.” besluit schepen Dehaemers.