Geen feestvuurwerk tijdens eindejaarsperiode

De eindejaarsfeesten staan weer voor de deur en misschien denk je eraan om de overgang van oud naar nieuw extra in de verf te zetten met een spetterend vuurwerk? Vlaanderen verbiedt het afsteken van vuurwerk en de gemeenten Oostkamp, Beernem en Zedelgem volgen dit verbod.

Verbod
Vlaanderen verbiedt het afsteken van vuurwerk. Gemeentebesturen kunnen van dit algemene verbod afwijken en vuurwerk toelaten, op bepaalde momenten en plaatsen.

De politiezone Het Houtsche heeft beslist om geen afwijkingen op het verbod toe te staan. Dat betekent dat eventuele aanvragen tot het afsteken van eindejaarsvuurwerk geweigerd worden en er een vuurwerkverbod geldt. Dit verbod geldt trouwens ook voor voetzoekers en het oplaten van wensballonnen.

Er zijn hier drie goede redenen voor:

1. Openbare/persoonlijke veiligheid
Vuurwerk van slechte kwaliteit of dat verkeerd wordt gebruikt, kan van een super gezellige avond snel een heuse nachtmerrie maken. Brandwonden, blindheid … Ieder jaar weer worden veel te veel
mensen slachtoffer van ongelukken met vuurwerk met vaak onomkeerbare gevolgen.

2. Welzijn van dieren
Veel dieren zijn bang voor vuurwerk. Dieren hebben in vergelijking met de mens een fijner en gevoeliger gehoor. Vandaar dat veel van onze huisdieren, maar ook deze die in het wild leven, gestresseerd en verward raken van de lichtflitsen en het geluid. Elk jaar opnieuw lopen dieren verloren of raken ze gewond.

3. Openbare rust
Bewaar de openbare rust in je buurt. Denk aan de plaatselijke boeren, en/of buren met huisdieren.

Wat zegt de wet?
In België is de productie, de verkoop en het bezit van vuurwerk gebaseerd op een Europese richtlijn en geregeld door een aantal Koninklijke en ministeriële besluiten. Die wetgeving bepaalt oa welke Europese markering (CE) op de producten moet vermeld staan en legt bijkomende verplichtingen op aan fabrikanten, importeurs en distributeurs. Wat het ‘gebruik van vuurwerk’ betreft, is het in Vlaanderen verboden volgens het decreet van 26 april 2019. Ook het gecoördineerd algemeen politiereglement (GAS-reglement) van de gemeenten Beernem, Oostkamp en Zedelgem bepaalt dat het verboden is om het even welk vuurwerk te ontsteken. Wie het politiereglement overtreedt, riskeert een fikse gasboete.