Het vloethemveld op een zonnige dag.

Fietsen door Vloethemveld met gids

28 maart 2022

Vanaf 5 april 2022 kan je nu ook met fiets en gids op pad om zo Vloethemveld en haar ruimere omgeving te leren kennen.

Een vrijwilliger van vzw Vloethemveld neemt je mee op tocht rond het domein in 1 van de 4 windrichtingen.

Er zijn verschillende routes uitgestippeld: er wordt telkens verzameld aan het onthaalgebouw, Vloethemveld 10a.

Noord

De eerste tocht is de fietstocht Noord op 5 april om 13.30u. en op 10 april om 9u.

Na een korte uitleg over de rijke geschiedenis van Vloethemveld vertrekken we richting Diksmuidse Heirweg om langs de Kazerne Kapitein Stevens de Vloethemveldzate te bereiken bij hoeve Noortweghe. Op onze tocht fietsen we langs verschillende oude hoeven die allemaal verbonden zijn met de geschiedenis van Vloethemveld.

Dan gaat het richting Snellegem met de Boerenmolen en laurierkwekerij waar ook gebeurtenissen uit WOII toegelicht worden. Via het Stroperspad en landelijke wegen komen we terug bij ons vertrekpunt.

Oost

Deze fietstocht gaat langs het Ockerhout en de Vloethemveldzate richting Ter Loo, waarna we Loppem binnenrijden met enkele verborgen pareltjes onderweg. Wat was de geitenbond alweer en waarom verdween dit fenomeen?

Uiteindelijk is het verste punt het Kasteel van Loppem. Op de terugweg uitleg over het Hof van Steelant,’t Wit Huis en de St.-Martinuskerk van Loppem. Via Bethanië en Zevenkerken keren we terug naar het vertrekpunt, Vloethemveld.

Deze tocht gaat door op dinsdag 3 mei van 13.30u. tot 16.30u. en op zondag 15 mei van 9 u. tot 12 u. 

Zuid

Vertrekkend van het voormalige munitiedepot rijden we via de Vloethemveldzate naar Merkenveld. Deze fietstocht belicht vooral de vele groene natuurdomeinen zoals Hoogveld, het Plaisiersbos, de Moubekevallei en het kleine prachtige pareltje: De Pilse.

Het is een rustige fietstocht aan de rand van Torhout die via het spaarbekken en de St.-Laurentiuskerk van Zedelgem terug bij Vloethemveld aankomt.

Deze tocht gaat door op dinsdag 7 juni van 13.30u. tot 16.30 u. en op zondag 12 juni van 9 u. tot 12 u.

West

We vertrekken aan het voormalige munitiedepot en rijden naar het hospitaalbos. Daar kom je te weten wat een bos met een hospitaal te maken heeft. Daarna volgen we de Moubekevallei en ontdekken er sporen van zijn vroegste bewoners. We doorkruisen het prachtige domein van kasteel d’Aertrycke om dan de Groene 62 te volgen. Deze oude spoorlijn werd gegraven door een heuvellandschap omwille van een twist tussen twee adellijke heren.

Tenslotte bereiken we via kleine landwegen tussen Eernegem en Aartrijke de Beerputten om zo opnieuw naar Vloethemveld te rijden.

Deze tocht gaat door op dinsdag 5 juli van 13.30u. tot 16.30 u en op zondag 10 juli 2022 van 9u. tot 12u.

Meer info en inschrijvingen

Inschrijven kan via www.vloethemveldvzw.be (kies activiteitenkalender en scrol naar onder tot bij de fietstochten).

Prijs: 5 euro per persoon

Tip:  Zorg voor een fiets die in orde is waarbij de banden goed opgepompt zijn.

Vloethemveld is een domein van de Vlaamse overheid en wordt beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos. Voor de publiekswerking, het onthaal en het beheer van het erfgoed in Vloethemveld werkt Natuur en Bos samen met de gemeenten Zedelgem en Jabbeke, de Vlaamse Landmaatschappij en Vloethemveld vzw.