Doolhof bestaat 150 jaar

Dit jaar bestaat het authentieke doolhof 150 jaar en dit vieren we! Benieuwd om het resultaat te zien van hoe twee kinderen van de familie van Caloen, samen met hun leraar, in 1873 een doolhof ontworpen in Loppem? Zoveel jaren later is het nog steeds een avontuur voor jong en oud. Een toffe uitstap vol familieplezier!

Feestjaar 150 jaar doolhof Loppem

 • met diverse speciale activiteiten en events;
 • met een spelopdracht als geschenkje voor kinderen na afloop van hun bezoek;
 • met een extra folder waarin de geschiedenis van het doolhof wordt voorgesteld.

Extra’s om dit jubileumjaar te vieren

Voor kinderen

Omdat het dit jaar 150 jaar geleden is dat het authentieke doolhof in het kasteelpark van Loppem vorm kreeg, voorzien we een toffe workshop ‘Ervaar het doolhof’ voor kinderen van 8-12 jaar (3de t.e.m. 6de leerjaar) waarbij de wereld van doolhoven wordt ontdekt. Dit atelier op zaterdag 10 juni 2023 (start 13.30u. tot ongeveer 16.30u.) wordt gerealiseerd en begeleid door onderwijzer/gids Peter De Ram en dit in samenwerking met het kasteel en gemeente Zedelgem.  

De kinderen Ernest en Albert van Caloen ontwierpen het doolhof samen met hun leraar. Als zij dat konden dan lukt het jullie ook! Ga in deze workshop samen aan de slag : bekijk enkele beroemde doolhoven of labyrinten, luister naar het boeiende verhaal van Icarus en Daedalus, bezoek uiteraard het doolhof zelf en zoek trucjes om vlug de weg te vinden. Tenslotte kan je een eigen doolhof op papier ontwerpen…

 • De prijs bedraagt 5 euro per persoon (toegang tot het doolhof inbegrepen) en wordt bij inschrijving geregeld.
 • Maximum aantal: 20 kinderen (bij grote interesse leggen we een wachtlijst aan).

Inschrijven kan tot 5/06 en betalen doe je online via inschrijvingen.zedelgem.be (surf naar rubriek Tickets)

 

Voor bewoners van WZC Klaverveld 

Voor de bewoners van het woonzorgcentrum (WZC) voorziet het  Vertelcollectief de Op-Lichters in de loop van de maand april een virtuele toer ‘Op stap naar … het doolhof’. Dit wordt ondersteund door de directie van het WZC en gemeente Zedelgem. Het initiatief stimuleert de senioren om contact te maken met hun herinneringen. Na het zien van de voorstelling kan er uitgebreid over de “tijd van toen” gepraat worden. Dit zal zeker een schat aan anekdotes en herinneringen opleveren. Voor deze specifieke doelgroep senioren vertrekt de virtuele tour (via een presentatie) op de  parking van het WZC en gaat dan naar het doolhof als eindpunt.

 

Voor iedereen

 • Zin in een High Tea met kasteelallures?  
  Op vrijdag 2/06 kan er op reservatie (mail hiervoor naar cupcakebakery.maisonflorence@gmail.com of bel 0477 699 119) genoten worden van zoete zonden en dit i.s.m. Maison Florence. Tijdens het weekend van 3 en 4 juni kan iedere bezoeker aan het kasteel en/of doolhof genieten van de heerlijke zoetigheden (zonder reservatie).
  Leuk om weten is dat op die data, aansluitend bij de High Tea, een kasteelbezoek aan een speciale prijs mogelijk wordt gemaakt: €5,00 i.p.v. €8,00.

Voor enkele grootse activiteiten en/of evenementen in het najaar moeten praktische zaken nog verder worden uitgewerkt. Maar noteer alvast in jullie agenda (meer info volgt later nog):

 • Op 16 en 17 september 2023  zal de vzw Het Zingend Vuurgeboomte wandeltheater in het kasteel brengen. Zowel het kasteel(leven) als het doolhof zullen op een zeer speciale manier in de kijker worden gezet. Er worden 4 voorstellingen (van ongeveer 1.30u.) voor het grote publiek voorzien, gespreid over het hele weekend. 
 • In de loop van oktober 2023 voorziet het Vertelcollectief de Oplichters, in samenwerking met de gemeentelijke dienst toerisme, een verhalenparcours ‘Verdwaal in mijn verhaal’ bij het doolhof en verspreid in het kasteelpark.
 • Eind oktober 2023 plannen we de 2de editie van een 3-daagse ‘Griezelen in het doolhof’ (zo. 29/10, ma. 30/10 en di. 31/10) in samenwerking met de Gezinsbond Loppem. In dit jubileumjaar zou het wel eens een speciale editie kunnen worden...

 

Doolhofmol

Kinderen tussen 7 en 9 jaar kunnen enkele opdrachtjes uitvoeren tijdens hun dwaaltocht samen met de ‘doolhofmol’. Haal je gratis exemplaar af aan het onthaal van het doolhof of download het op voorhand via www.zedelgem.be/doolhof

 

Algemene info doolhof

Openingsuren paasvakantie 

Open vanaf zaterdag 1 april 2023

 • dinsdag t.e.m. vrijdag van 14u00 tot 17u00
 • elke zaterdag, zondag (ook Pasen) en op Paasmaandag van 14u00 tot 18u00

Voor alle andere openingsuren raadpleeg www.zedelgem.be/doolhof

Prijzen

 • € 2,00 per individuele bezoeker vanaf de leeftijd van 4 jaar
 • € 1,50 euro per groepsbezoeker (groepen vanaf 15 personen).

Ter plaatse zijn drank en ijsjes verkrijgbaar aan zeer betaalbare prijzen.

Reservaties

Je hoeft als individuele bezoeker of gezin niet op voorhand te reserveren. Groepen vanaf 15 personen moeten wél op voorhand reserveren en dit door minstens 4 dagen vooraf te mailen naar toerisme@zedelgem.be. Een groepsbezoek kan enkel op vertoon van een reservatiebevestiging.