De Blauwe Lelie baat vanaf 1/01/2021 kinderdagverblijven gemeente Zedelgem uit

Vanaf 1 januari 2021 worden de kinderdagverblijven ’t Lijsternestje en ’t Kaboutertje in Zedelgem door vereniging De Blauwe Lelie uit Brugge uitgebaat. De Blauwe Lelie neemt de opdracht over van de gemeente Zedelgem. De uitgaven voor kinderopvang in het gemeentelijk budget dalen niet, maar Zedelgem kan met hetzelfde budget meer realiseren in de toekomst en de continuïteit van haar aanbod blijft in de toekomst verzekerd. In de praktijk verandert er voor de kinderen en ouders niets. De locaties, dagindeling en opvangcapaciteit blijven dezelfde. De overname door De Blauwe Lelie versterkt het aanbod aan kwaliteitsvolle kinderopvang in de gemeenten Zedelgem en Aartrijke.

Burgemeester Annick VERMEULEN: “We organiseren al ruim 40 jaar kinderopvang in ’t Lijsternestje en ’t Kaboutertje in onze gemeente. Toegankelijkheid, betaalbaarheid én kwaliteit staan voorop en onze medewerkers zijn ervaren.  De overname door De Blauwe Lelie maakt duidelijk dat we als gemeente investeren in kwaliteit en klaar zijn voor de uitdagingen van de toekomst in deze sector.”

Steeds grotere uitdagingen

De uitdagingen binnen de kinderopvang nemen gestaag toe. De wetgeving evolueert snel en is complex. De opvangvraag is groter dan het aanbod en de individuele noden van kinderen vereisen meer maatwerk. In Zedelgem willen ze daar ook de komende jaren een prioriteit van maken.

Schepen van Kinderzorg, Ellen GOES: “Onze gemeente wil deze uitdagingen goed voorbereid aangaan. We houden de kwaliteit van onze kinderopvang de komende jaren hoog én realiseren een betaalbaar en laagdrempelig aanbod voor jonge ouders. Daarom treden we toe tot de welzijnsvereniging De Blauwe Lelie vanaf 1 januari 2021.”

Hand in hand met OCMW Brugge

De Blauwe Lelie is een welzijnsvereniging van het OCMW Brugge die krachtige kinderopvang organiseert en ondersteunt voor kinderen van 0 tot 12 jaar, in regio Brugge. Kwaliteit en betaalbaarheid staan centraal. Die filosofie wordt nu dus verweven in de opvanglocaties van Zedelgem, waar er voor ouders en kinderen zo goed als niets verandert.

Voorzitter De Blauwe Lelie Pablo ANNYS: “Samen met het ziekenhuis AZ Sint-Jan en het OCMW Brugge wordt het lokaal bestuur Zedelgem deelgenoot van De Blauwe Lelie. We nemen de exploitatie van ‘t Lijsternestje en ‘t Kaboutertje over, worden verantwoordelijke uitbater en werkgever van het personeel.

Het kind staat in die hele operatie centraal. Naast bijzondere expertise in inclusieve kinderopvang van kinderen met een specifieke zorgbehoefte, bieden we ook duurzame tewerkstelling aan werkzoekenden. De overname is een win-winsituatie voor alle betrokken partijen.”

Maatwerk

De toetreding tot De Blauwe Lelie en de schaalvergroting die hiermee gepaard gaat, biedt jonge gezinnen in Zedelgem zelfs voordelen en maakt de dienstverlening voor veel gezinnen betaalbaarder. Er is meer maatwerk mogelijk binnen inclusieve opvang én de gerichte pedagogische ondersteuning van elk kind. Los daarvan blijft alles gewoon bij het oude.

Schepen Ellen Goes: “De vertrouwde vaste gezichten, de kindbegeleiders en de verantwoordelijken blijven hier aan de slag. De lokalen, de inrichting, de dagindeling en de opvangcapaciteit zullen er niet anders uitzien en het huishoudelijk reglement blijft van kracht. Als er toch iets verandert, zullen we de ouders hier ruim op voorhand over inlichten.”

Ook Annick Vermeulen, burgemeester van Zedelgem, onderstreept dat de toetreding tot De Blauwe Lelie een stap vooruit is.

Annick VERMEULEN: “Deze overstap draait om kwaliteit, niet om besparingen. De uitgaven voor kinderopvang in het gemeentelijk budget dalen niet, integendeel. We kunnen met hetzelfde budget meer realiseren in de toekomst en de continuïteit van het aanbod blijft in de toekomst verzekerd. Dat is voor ouders de grootste geruststelling.”