Coronavirus: maatregelen op grondgebied Zedelgem

VOLG VERDERE UPDATES OVER DE DIENSTVERLENING VAN DE GEMEENTE VIA DE GROENE CORONA-KNOP OP DE HOMEPAGINA!

 

Op donderdag 12 maart nam de Nationale Veiligheidsraad ingrijpende voorzorgsmaatregelen in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus.

De beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad samengevat zijn:

  • alle activiteiten & evenementen worden geannuleerd
  • cafés, restaurants, sluiten
  • winkels open tijdens de week, gesloten tijdens weekend (behalve winkels met essentiële middelen die zijn ook in het weekend open: dat zijn voedingszaken en apotheken)
  • geen lessen meer in de scholen, maar er zal wel opvang worden voorzien

Draag zorg voor elkaar en hou je aan de richtlijnen.

Tot wanneer zijn de maatregelen van de nationale veiligheidsraad geldig?
De maatregelen van de nationale veiligheidsraad gelden van 13/03/2020 om middernacht 00.00 u. tot en met 3 april 2020.

Beslissingen en maatregelen gemeente Zedelgem die gelden t.e.m. 19 april 2020

De gemeente Zedelgem besliste over een verbod van activiteiten & evenementen in alle gemeentelijke infrastructuur t.e.m. 19 april 2020 (= t.e.m. de paasvakantie!) en besliste voor deze periode ook over de sluiting van een aantal diensten, gemeentelijke locaties en een beperkte dienstverlening. Lees hieronder meer.

Wat betekent dit voor activiteiten en evenementen in onze gemeente?

ALLE indoor en outdoor activiteiten, organisaties en evenementen worden afgelast! en dit ongeacht het aantal mensen die erop aanwezig is of zou zijn, ongeacht de organisator of initiatiefnemer (of dit nu de gemeente, i.s.m. de gemeente of een privé-initiatiefnemer is) en dit ook ongeacht de doelgroep voor wie de activiteit of het evenement georganiseerd is. Dit is conform de beslissing van de nationale veiligheidsraad, MAAR:
- indoor en outdoor activiteiten en evenementen die georganiseerd worden door de gemeente worden afgelast t.e.m. de paasvakantie (19/04);
- alle activiteiten en evenementen die doorgaan in gemeentelijke infrastructuur worden afgelast t.e.m. de paasvakantie (19/04).

Zo schrapt de gemeente:

-  alle activiteiten en evenementen in de gemeentelijke infrastructuur georganiseerd door de gemeenten en/of i.s.m. verenigingen. Bv.: Feest op Aertrijcke Berg, de kwis in het jeugdcentrum, schoolvoorstellingen, de cultuurprogrammatie wordt geannuleerd, …

- alle gemeentelijke recepties met inbegrip van de recepties na de huwelijksplechtigheid op het gemeentehuis. Huwelijken blijven doorgaan, maar in intieme beperkte kring.

Adviesraden en gemeentelijke werkgroepen
Deze gaan niet door alsook de gemeenteraad van de maand maart 2020 gaat niet door.

Wat betekent dit voor de dienstverlening, activiteiten & evenementen van de gemeente Zedelgem?
Het college van burgemeester en schepenen heeft beslist om vanuit het oogpunt van de volksgezondheid haar dienstverlening aan te passen en te beperken, en dit met ingang van zaterdag 14 maart t.e.m. zondag 19 april 2020 (= einde paasvakantie). Ook alle activiteiten & evenementen georganiseerd door de gemeente of in samenwerking met de gemeente in gemeentelijke locaties worden afgelast t.e.m. 19/04/2020.

Wat betekent dit voor de gemeentelijke dienstencentra:
In navolging van de verstrenging van de aanbevelingen van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid zijn de dienstencentra gesloten en worden alle activiteiten er stopgezet. Ook de activiteiten van de bib, de dienst burgerzaken, zitdagen Kind & Gezin en deeltijds kunstonderwijs, babyborrels van derden en alle andere activiteiten die in de dienstencentra gepland waren/zijn, worden afgeschaft!

Enkel volgende werking van de dienstencentra wordt verdergezet:

  • warme maaltijden: tijdens de periode van sluiting kunnen warme maaltijden voor de volgende werkdag gereserveerd worden door voor 16 u. te bellen naar het nummer 050 25 22 40. Maaltijden kunnen elke werkdag afgehaald worden in De Braambeier tussen 11.30 u. en 12.30 u of thuis geleverd worden tussen 11.30 u. en 12.30 u.
  • de boodschappendienst blijft doorgaan
  • de vrijwilligerswerking van de minder mobiele(n) centra blijft doorgaan

Wat betekent dit voor de gemeentelijke administratieve dienstverlening, de werking en het aanbod van de gemeentelijke externe diensten?

Bibliotheek
De hoofdbibliotheek van Zedelgem gevestigd in De Groene Meersen wordt gesloten.
Ook de antennes van de bibliotheek in de deelgemeenten gaan dicht.

Loketten-werking burgerzaken, omgeving, woonwinkel en sociale dienst
De dienstverlening van de gemeente beperkt zich in de betrokken periode tot de dringende afspraken. Dat betekent dat de gemeente haar burgers vraagt om enkel voor dringende zaken naar het gemeentehuis te komen.

De gemeente tracht zoveel mogelijk via de elektronische dienstverlening en telefonisch de vragen van burgers te beantwoorden en de gemeente beveelt aan om wat niet dringend is te laten wachten: bv. een reispas komen halen voor een reis die pas in september 2020 doorgaat is niet dringend, …

Tip: maak zoveel als mogelijk gebruik van de mogelijkheden online dienstverlening via de gemeentelijke website. Je zal zien dat er veel digitale dienstverlening mogelijk is via het online-loket 

- antennes deelgemeenten
De dienstverlening van de dienst burgerzaken via de antennes in de deelgemeenten Veldegem en Loppem blijft behouden. Wel zal de bezoeker zich aan de hygiënische gedragsvoorschriften moeten houden zoals minstens 1 meter afstand houden van elkaar en van de medewerker van de gemeente en zullen er ontsmettings-handgels ter beschikking staan om door alle bezoekers te laten gebruiken. 

Crèches en BKO (buitenschoolse kinderopvang)
De gemeentelijke kinderopvang blijft open.
De buitenschoolse kinderopvang blijft open op woensdagnamiddag, maar is gesloten tijdens de paasvakantie.

Culturele en andere activiteiten & evenementen 
Alle activiteiten, samenkomsten en gebruik van zalen in gemeentelijke infrastructuur worden geannuleerd t.e.m. de datum van 19/04/2020.

Gidsen-beurten in Vloethemveld en andere gidsen-beurten gaan niet door.

Deeltijds kunstonderwijs (DKO)
Alle lessen en activiteiten van DKO worden afgelast.

Huwelijken en begrafenissen
Huwelijken: gaan door in het gemeentehuis, maar in intieme kring. De huwelijksreceptie op het gemeentehuis wordt geschrapt.

Begrafenissen: de begrafenissen in de kerken gaan door, maar in intieme kring. Begrafenisplechtigheden in de aula’s bij begrafenisondernemers kunnen doorgaan, maar eveneens in beperkte intieme kring.

Jeugd
De speelpleinwerking, de werking van Sportiek, VZW KABOEM,... dat wordt allemaal geannuleerd.
De activiteiten en lessen van JMA worden geannuleerd.

Markten 
De wekelijkse markt(en) gaan door, maar de nodige afstand tussen mensen én marktkramen moet bewaakt worden. Op markten tijdens de weekends mag enkel voedsel verkocht worden.

Poetsdienst aan huis
De poetsdienst aan huis behoudt zijn huidige werking. 

Politieloket gemeentehuis
Het politieloket in het gemeentehuis is gesloten t.e.m. 3 april: de burgers dienen zich te richten tot het hoofdkantoor van politiezone Het Houtsche in Oostkamp.

Sportzalen en gemeentelijk zwembad
Alle sportactiviteiten & sportlessen zijn afgelast en het gemeentelijk zwembad is gesloten.

Technische dienst en containerpark
De technische dienst van de gemeente houdt voorlopig de normale werking aan en het containerpark blijft tot nader order open, ook op zaterdag.

Volg de gemeentelijke website en Facebookpagina van de gemeente Zedelgem voor alle updates en volg alle richtlijnen van de hogere overheid.