Brandweerman blust het vuur van een bosbrand.

Code rood voor brandgevaar in alle Vlaamse provincies

10 augustus 2022

Vanaf donderdag 11 augustus 2022 wordt de risicocode voor natuurbranden in Vlaanderen opgeschaald van oranje naar rood. Dat is de hoogst mogelijke risicocode. Redenen hiervoor zijn uiteraard de aanhoudende droogte en hittegolf tijdens de eerstvolgende dagen. Er werden in de afgelopen weken ook met regelmaat enkele kleinschalige brandjes gemeld. Het Agentschap voor Natuur en Bos begrijpt dat bossen omwille van schaduw de nodige verkoeling kunnen bieden, maar vraagt iedereen om het gezond verstand te gebruiken.

Het is momenteel extreem droog in Vlaanderen. Het KMI voorspelt de komende dagen ook aanhoudend warme temperaturen richting de 35 graden Celsius. Na overleg met de betrokken actoren, waaronder noodplanningsdiensten en brandweer, werd beslist om de risicocode voor heel Vlaanderen op te trekken naar code rood, vanaf donderdagochtend 11/08 om 9u. Dat wil zeggen dat er ook bij de hulpdiensten een sterk verhoogde waakzaamheid is en de brandtorens zoveel mogelijk bemand worden.

Een bezoek aan het bos is niet verboden bij code rood. Het Agentschap wijst er wel op dat een bezoek brengen aan een bos dat je niet kent of waar je je moeilijk kan oriënteren op dit moment niet het beste idee is. Neem bij een bosbezoek steeds voldoende water mee voor jou en je dier. De mogelijkheid bestaat dat lokaal (delen van) bossen of natuurgebieden afgesloten worden. Natuur en Bos benadrukt het belang om deze lokale signalisatie steeds te respecteren.

Het Agentschap vraagt met aandrang om niet te roken of geen vuur te maken in bossen en natuurgebieden en zoals steeds geen afval te laten rondslingeren: een stukje glas kan immers makkelijk een lenseffect hebben en een brand doen ontstaan. Een kleine vonk kan de basis vormen voor een grotere brandhaard.

“De voorbije zomers staan ongetwijfeld in ieders geheugen gegrift: de droogte nam bij momenten de overhand. Ook vandaag zitten we midden in een hele droge periode. Met de zware en kleinere brandjes in onze natuurgebieden de voorbije jaren wil dat zeggen dat we in onze natuur- en heidegebieden erg voorzichtig moeten zijn. Samen met al onze boswachters en toezichthouders vragen we dus een grote waakzaamheid van iedereen. Wie een verdachte rookpluim opmerkt, moet dit meteen signaleren via het nummer 112,” aldus Vlaams Minister van Natuur Zuhal Demir.

Meer informatie vind je op www.natuurenbos.be.