Bunkerwandelingen in Zedelgem

Foto © Gemeentearchief Zedelgem

Zedelgem speelde tijdens de Eerste Wereldoorlog een belangrijke logistieke rol in het Duitse hinterland. Op verschillende plaatsen werden munitiedepots en genieparken ingericht. Op vandaag zijn hiervan nog sporen terug te vinden, waaronder enkele bunkers.

Deze bunkers bevinden zich allemaal op privéterrein en zijn normaal gezien niet toegankelijk. Dankzij verschillende bunkerwandelingen krijg je een unieke kans om deze relicten van dichtbij en soms zelfs van binnen te bekijken met de nodige historische uitleg en verhalen.

Archiefonderzoek

Er is nog veel niet geweten over de bunkers die zich in onze gemeente bevinden. In het kader van dit project verdiepte Francis Devlamynck zich in deze materie. Zo ontdekte hij onder andere de naam van de Loppemse metser Bernard Kinsabil boven de ingang van de Duitse oorlogsbunker langs de Zeedijkweg.

Ter ondersteuning van dit onderzoek verwierf het Gemeentearchief een digitale kopie via het archief van Dresden van het regiment-dagboek van de ‘Parkkompagnie des I. Bataillons des Fußartillerie-Regiments 12’, de eenheid die verantwoordelijk was voor het munitiedepot en de bunker in de Torhoutsesteenweg in Zedelgem. Deze bunker werd in dezelfde periode gebouwd als het munitiedepot en pionierspark aan de Zeedijkweg. Deze bronnen helpen ons een beter beeld te krijgen van dergelijke sites en het ontstaan ervan. 

Praktische informatie
Dankzij en met medewerking van volgende initiatieven kan je de Zedelgemse bunkers ontdekken:

 • Move for life
  Move for life is een actie om geld in te zamelen voor verschillende goede doelen, georganiseerd vanuit De Hopper Merkemveld. Deelnemen kan mits aankoop ter plaatse van (minstens) één button van € 5 per persoon. Deze begeleide wandeling brengt je langs vijf Duitse bunkers uit de Eerste Wereldoorlog.

  De wandeling wordt aangeboden op zaterdag 26 maart en op zaterdag 23 aprilVooraf inschrijven is noodzakelijk via francis.devlamynck@telenet.be. De plaatsen zijn beperkt.
  Het eerste deel van de wandeling start om 13u30 stipt op de parking van café Breughelhof, Ruddervoordsestraat 44 in Zedelgem. We proberen tegen 17u00 te eindigen. Het is aangeraden om gepast schoeisel en kledij te voorzien.
   

 • Bunkerdag
  Noteer alvast 5 juni 2022 met stip in je agenda. Op deze dag gaat de vierde editie van Bunkerdag door en worden in onze streek heel wat bunkers uit WOI, maar ook uit de Tweede Wereldoorlog en de Koude oorlog opengesteld voor een breed publiek.

  De gemeente Zedelgem organiseert voor deze gelegenheid samen met Francis Devlamynck een Bunkertocht waarbij je samen met een gids een of meerdere Zedelgemse bunkers bezoekt. Online of telefonisch inschrijven zal mogelijk zijn vanaf maandag 18 april.
  Ook in Vloethemveld kan je die dag terecht voor enkele gratis gidsbeurten. 

 

Vragen? Contacteer ons