Boekstart

Boekstart wil ouders samen met hun kinderen laten genieten van boeken.

In de praktijk wil men ouders van jonge kinderen op verschillende momenten tijdens de voorschoolse leeftijd een boekenpakket en informatie over voorlezen en de bibliotheek cadeau doen.

Wanneer je kindje 6 maanden oud is, krijg je tijdens de consultatie bij Kind en Gezin een pakketje met 2 boekjes cadeau. Zodra je kindje 15 maanden oud is, krijg je tijdens de consultatie bij Kind en Gezin een bon mee waarmee je een nieuw boekenpakketje kan komen ophalen in jouw bibliotheek.

Op deze manier wil Boekstart ouders aanmoedigen om hun kinderen zo vroeg mogelijk boekjes én de bibliotheek te laten ontdekken, want kinderen die al vroeg kennismaken met boeken blijken taalvaardiger, kunnen sneller lezen en beter rekenen. Ze lezen bovendien graag en ze zijn vaker lid van de bibliotheek.

Samen in een boekje kijken, plaatjes aanwijzen en benoemen, versjes leren kennen, verhaaltjes vertellen en beluisteren, haalt bovendien de band tussen ouders en kinderen aan. Het is 'quality time', goed voor een levenslange herinnering aan warme momenten en geborgenheid.

Boekstart is een project van Iedereen Leest in samenwerking met de openbare bibliotheken en Kind en Gezin. Ook de bibliotheek van Zedelgem werkt mee aan dit project.