archeologische opgravingen in de Sint-Laurentiuskerk in Zedelgem, kerk van binnen

Bezoekmoment archeologische opgravingen Sint-Laurentiuskerk op zaterdagvoormiddag 25 mei - VOLZET

8 mei 2024

VOLZET

Naar aanleiding van de vernieuwing van de verwarmingsinstallatie in de Sint-Laurentiuskerk in Zedelgem (Dorpsplein 5), loopt een archeologisch onderzoek op de plaatsen die voor deze werken moeten worden vrijgemaakt. Op zaterdagvoormiddag 25 mei 2024 kan je in de kerk een kijkje komen nemen naar de opgravingen.

De Sint-Laurentiuskerk kent een lange geschiedenis. Het allereerste kerkgebouw, was waarschijnlijk een houten kapel waar we verder niets over weten. Vermoedelijk werd deze dan vervangen door een stenen, romaanse kerk. Daarna springen we naar de 14e eeuw, wanneer een nieuwe, gotische kerk wordt opgetrokken. De toren dateert nog steeds van die periode. Die kerk werd door de spectaculaire bevolkingsgroei in de 19e eeuw te klein en werd in 1847 dan vervangen door de huidige neoclassicistische  kerk.

Over de vroegere bouwfases weten we betrekkelijk weinig: archiefbronnen zijn schaars en er werd op de vorige bouwlagen verder gewerkt. Het archeologisch onderzoek dat voorafgaat aan de vernieuwing van de verwarmingsinstallatie in de kerk, brengt dan ook heel wat nieuwe informatie aan het licht!

Kom dus zeker eens een kijkje nemen in de kerk op zaterdagvoormiddag 25 mei. Je wordt rondgeleid door de archeoloog die de werken opvolgt en je met veel enthousiasme en kennis over de vondsten vertelt. Een rondleiding duurt een half uurtje.

Inschrijven is verplicht via archief@zedelgem.be of 050 81 44 14.

Er is een rondleiding om 10.00u, 10.30u, 11.00u en 11.30u.