Bezoek Oscar, de geknipte kat

Op woensdag 2 maart krijgt onze gemeente bezoek van Oscar, de geknipte kat. Oscar is een grote roze kat die bovenop de katmobiel ligt. Hij kan je heel wat info geven over de sterilisatie van huiskatten. Wist je dat het wettelijk verplicht is om je huiskat te laten steriliseren? Maar waarom eigenlijk?

Bij katten geldt 1 + 1 = 6. En dit soms meer dan tweemaal per jaar. “De natuur haar gang laten gaan”, dat betekent dus dat één kat voor 36 nakomelingen kan zorgen in 16 maanden tijd. Veel mensen weten geen blijf met zoveel kittens. Ze worden dan achtergelaten, illegaal doorverkocht of weggegeven. Want het is sinds 2018 verboden om niet-gesteriliseerde katten te verkopen of weg te geven. Als je de jongen zelf houdt moeten ze gesteriliseerd worden voor de leeftijd van 5 maanden. Een inbreuk tegen de regel kan een boete tot 416 euro opleveren.

Je kan Oscar de geknipte kat terugvinden op woensdag 2 maart

  • 10u00 - 13u00: aan het gemeentehuis
  • 14u00 - 17u00: aan de hoofdbibliotheek in Zedelgem
     

Van huiskat naar zwerfkat

Katten die uitgezet worden evolueren dan naar zwerfkatten. Soms zijn ook volwassen katten gedoemd tot een zwervend bestaan, als ze plots niet meer in het gezin passen en aan hun lot worden overgelaten.
Zwerfkatten leven niet alleen in slechte omstandigheden, maar zorgen ook voor overlast door opengescheurde vuilzakken, ontlasting en urine. Bovendien brengen ze duizenden al even vruchtbare nakomelingen voort.

Volgens de popcat simulator van de Ugent wordt het aantal huiskatten in Zedelgem geschat op 4260. Er wordt geschat dat 12% van hen vruchtbaar is en dat op die manier 5% van de nieuwgeboren huiskatten gedumpt worden en evolueren naar zwerfkatten.

Gemeente Zedelgem heeft een overeenkomst met het Blauwe Kruis Brugge, waarbij zwerfkatten gevangen, gesteriliseerd en teruggeplaatst worden. In 2021 werden op die manier een 70-tal katten behandeld. 

De aanwezigheid van zwerfkatten mag steeds gemeld worden via milieu@zedelgem.be of 050 28 83 49.

Rol van de vrijwilliger

Verder wordt de gemeente ook ondersteund door enkele vrijwilligers. Zij gaan in bepaalde gevallen op terreinbezoek bij melding van zwerfkatten om een beter beeld te krijgen van de situatie op het terrein. In bepaalde gevallen nemen ze nog een rol op in het bedelen van voeder of het voorzien van beschutting voor gesteriliseerde zwerfkatten.

Naast onze eigen vrijwilligers is ook het Blauwe kruis altijd op zoek naar vrijwilligers om jonge kittens op te vangen. Meer info via https://blauwekruis-brugge.be/