Lokaal bestuur van Zedelgem, Beernem, Jabbeke en Oostkamp

Beernem, Jabbeke, Oostkamp en Zedelgem slaan de handen in elkaar om een goede mondgezondheid bij kleuters te stimuleren

28 maart 2023

Gemeentes werken samen aan preventieve gezondheid       

De lokale besturen van Beernem, Jabbeke, Oostkamp en Zedelgem hechten veel belang aan mondgezondheid bij kinderen en schenken gratis mondzorgpakketten aan de scholen (Jabbeke, Oostkamp en Zedelgem) en de buitenschoolse kinderopvang (Beernem).

De mondzorgpakketten helpen om een goede basis te leggen voor een gezonde mondhygiëne in de toekomst. De pakketten omvatten een tandenborstel, tandpasta en een informatiefolder en worden, via de intergemeentelijke preventiemedewerker, aangeboden aan de kleuter- en lagere scholen of aan de buitenschoolse kinderopvang van de vier gemeenten.

Voor het derde jaar op rij wordt er voor de mondzorgactie intergemeentelijk samengewerkt tussen de vier lokale besturen en Logo Brugge-Oostende. Charlotte Hoeman ondersteunt, als intergemeentelijke preventiewerker, elk lokaal bestuur bij het uitwerken van preventieve gezondheidsacties en stimuleert de samenwerking tussen de gemeentes van de eerstelijnszone (ELZ) WE40. Bijgevolg kadert de mondzorgactie binnen het preventief gezondheidsbeleid van de vier gemeentes die in 2019 het charter van Gezonde Gemeente ondertekenden.

Gratis mondzorgpakketjes

Mondzorg wordt nog te vaak over het hoofd gezien als onderdeel van de opvoeding. Voor jonge kinderen is het aanleren van een goede mondhygiëne essentieel voor hun gezondheid. Zo vermijd je gaatjes, tandvleesproblemen en andere ontstekingen in de mond. Ook de vier lokale besturen hechten veel belang aan een goede mondgezondheid en bieden daarom gratis mondzorgpakketten aan in de scholen en buitenschoolse kinderopvang, want ook zij zetten in maart actief in op mondgezondheid.

“De leerkrachten of kinderbegeleiders krijgen de kans om te werken met de gezonde mond koffer in de klas of opvang. De gezonde mond koffer is een box met educatief materiaal rond mondzorg. Zo kan de leerkracht of begeleider aan de hand van een groot gebit en grote tandenborstel aantonen hoe je correct je tanden moet poetsen”, zegt de intergemeentelijke preventiemedewerker Charlotte Hoeman.

De leerlingen kunnen het theoretische luik koppelen aan de gratis aangeboden mondzorgpakketten. Het pakket bestaat uit een tandenborstel, tandpasta en een informatieve folder. Het gaat om een totaal van 1.112 mondzorgpakketjes die in maart aan de scholen of kinderopvang worden bezorgd.

"We zijn blij dat we ook dit jaar een gratis mondzorgpakket kunnen aanbieden aan de kinderen. Mondhygiëne is een gezondheidsthema dat nog te vaak vergeten wordt. Toch is het heel belangrijk om al van kleins af aan het belang van goed en juist poetsen aan te halen" beamen schepenen van Volksgezondheid Vicky Reynaert (Beernem) en Ellen Goes (Zedelgem), schepen van scholen en gezinnen Geert Depree (Jabbeke) en schepen van Sociale Zaken Sebastian Vande Ginste (Oostkamp).

Meer info