Open Monumentendag 2022

Foto: De houtzagerij van Barbier (Gemeentearchief Zedelgem, verzameling Laura Tanghe) 

Houtig erfgoed in de kijker op Open Monumentendag met het unieke vertelcircuit ‘Bomen vertellen staande’

Fiets tijdens het weekend van Open Monumentendag (9-11 september) mee met de vertellers van het Brugs Vertelcollectief De Op-Lichters en ontdek Loppem op een andere manier.

Van een gevlochten haag als veekering tot de nobele beukenhaag van het doolhof. Of van een edele inheemse eik tot een statige uitheemse ceder. Aan de hand van 9 vertellingen verdeeld over een fietsparcours in Loppem brengen de vertellers dit houtig erfgoed, haar omgeving en boeiende geschiedenis opnieuw tot leven.

Duurzaamheid als thema

Open Monumenten 2022 staat in het teken van ‘duurzaamheid’, een veelzijdig thema waarmee men vele kanten uit kan. Zo is het ook belangrijk dat we oog hebben voor de omgeving waarin monumenten zich bevinden. Lanen, parken, tuinen … ze kaderen een monument en dragen bij tot de totaalbeleving.

Maar wat als die omgeving zelf stukjes erfgoed herbergt? Onopvallende elementen in het straatbeeld waar we zo over kijken. Of getuigen te velde die een verhaal vertellen over een omgeving die ingrijpend veranderd is.

‘Houtig’ erfgoed

Al een jaar lang inventariseren lokale vrijwilligers in opdracht van Regionaal Landschap Houtland & Polders het ‘houtig’ erfgoed in de 4 deelgemeenten van Zedelgem. Het thema van Open Monumenten 2022 is een uitgelezen kans om dit aspect van ons erfgoed in de kijker te zetten.

De vertellers van het Brugs Vertelcollectief De-Oplichters gingen met het thema ‘houtig’ erfgoed aan de slag. Ze nemen je op sleeptouw en leren je via 9 boeiende vertellingen het Loppemse erfgoed op een nieuwe manier kennen. 

Praktisch

  • Wanneer: vrijdag 9 september om 19u00, zaterdag 10 september om 14u00 en zondag 11 september om 14u30 
  • Duur: 2,5 uur 
  • Waar: de fietstocht vertrekt telkens aan de kerk van Loppem 
  • Inschrijven: gratis maar verplicht via deze link of bel het archief op 050 81 44 14

Meer info via archief@zedelgem.be of 050 81 44 14

 

Open Monumentendag in Vloethemveld

Er is op zondag 11 september, doorlopend vanaf 14 uur, een ludiek verteltheater door de groep ‘Les Mortales’ in het Speelbos van Vloethemveld. Place to be: aan de totempaal in het speelbos. Dit jaar is het thema Duurzaamheid.

Hiervoor is er geen inschrijving nodig.

Nadien kan je deelnemen aan een geleide wandeling in het publieke gedeelte van het bo. Er wordt uitleg gegeven over de verdwenen vijvers, de vroegere schietstand en andere interessante weetjes.