Ben jij benieuwd naar je familiegeschiedenis? Naar wie je voorouders waren, waar ze vandaan kwamen of wat ze deden? Of misschien ontdekte je wel enkele familiefoto's die je niet kan plaatsen of hoorde je sterke verhalen over (over)grootouders waarover je meer wil weten? Redenen genoeg om aan de slag te gaan met genealogie of stamboomonderzoek!
De heemkundige kring 'Pastoor Ronse' en de dienst Erfgoed en Archief Zedelgem slaan de handen in elkaar en bieden een laagdrempelige workshopreeks rond stamboomonderzoek aan.
In 3 sessies van ongeveer 3 uur leer je de basisvaardigheden nodig om op onderzoek uit te trekken en ga je meteen ook praktisch aan de slag. De reeks is als volgt ingedeeld.
- Sessie 1: De theorie
- Wat is stamboom precies
- Hoe begin ik eraan? Welke bronnen kan ik raadplegen en waar kan ik die vinden?
- Op welke manieren en met welke toepassingen kan ik een stamboom opmaken?
- Tegen welke obstakels kan ik aanlopen (bv. oud schrift, Franse kalender, privacywetgeving,...) en hoe ga ik hiermee om?
- Welke software kan ik gebruiken - Sessie 2: Op ontdekking in het Gemeentearchief
Archiefmedewerker Nadine Tommeleyn ontvangt je in het Gemeentearchief in de voormalige Brouwerij De Leeuw in Aartrijke. Je maakt er kennis met de werking van het archief, de beschikbare (lokale) bronnen en toepassingen voor stamboomonderzoek zoals de Archiefbank en Probat. Er worden ook heel wat mooie voorbeelden van al opgemaakte stambomen voorgesteld. - Sessie 3: De Praktijk
Met alle opgedane kennis ga je zelf van start met je eigen stamboom (of een oefenstamboom). Coaches van dienst staan je tijdens de sessie met raad en daad bij.
Breng zeker je eigen laptop of tablet mee zodat je meteen zelf aan de slag kan.