Archief

Nieuwsflash

Dienstverlening

Ben je op zoek naar gegevens uit een ver of nabij verleden? Ben je geïnteresseerd in plaatselijke geschiedenis?

Erfgoedpublicaties

Het archief verkoopt zowel eigen als andere publicaties. Zie lijst onderaan. Daarnaast is er ook een nieuwe boekenreeks 'Zedelgemse Historische uitgaven' over het lokale erfgoed.

Help mee verzamelen

We verzamelen alles wat van belang is voor de plaatselijke geschiedenis van Zedelgem, Loppem, Veldegem en Aartrijke: affiches, bidprentjes, rouwbrieven, postkaarten, oude foto's, film- en videomateriaal, oude kaarten of archiefstukken, plaatselijke tijdschriften en speciale uitgaven, kortom, alles wat je maar kunt bedenken.

Monumentenzorg

De gemeente Zedelgem beschikt, verspreid over de vier deelgemeenten, over een verscheidenheid aan merkwaardige gebouwen en monumenten, authentieke dorpsgezichten en gave landschappen. Dit cultuurhistorisch erfgoed is mee bepalend voor iets dat ons allen zeer dierbaar is, namelijk onze eigen lokale identiteit en herkenbaarheid. Het is dan ook belangrijk om dit erfgoed zorgvuldig te bewaren.

Raakvlak

Zedelgem heeft geen eigen archeologische dienst maar is wel sedert 2004 lid van 'Raakvlak', de Intergemeentelijke Dienst voor Archeologie in Brugge en Ommeland.

Straatnaamgeving

De archiefdienst staat in voor alle procedures inzake het toekennen of wijzigen van namen van straten en pleinen.

Vrijwilligers gezocht

Heb je zin om je steentje bij te dragen bij het klasseren/digitaliseren van het documentair bestand van het gemeentelijk archief?

Wat vind ik in het archief?

De gemeente bewaart momenteel zo'n 1.000 strekkende meter archief uit de 19de en 20ste eeuw, waarvan 2/3 in het gemeentearchief en 1/3 in de kantoren van de gemeentelijke administratie.

Zorg voor het lokale erfgoed

De zorg voor het historische erfgoed is niet alleen een opdracht van grote steden met een roemrijk verleden. Ook eerder landelijke gemeenten met een bescheidener historisch patrimonium zoals Zedelgem hebben de plicht om de culturele erfenis van het verleden te bewaren, te koesteren, te valoriseren en door te geven aan de komende generaties.

Abonneren op Archief