Kunstwerk op het Brivibaplein

Het kunstwerk ‘De Letse bijenkorf’ verbindt de geschiedenis van Letland en Zedelgem en symboliseert de vrijheid in al haar aspecten. De korf is de natie, de bijen de inwoners: hardwerkend en vredevol, zolang ze niet bedreigd worden. Het geluid van de zoemende bijen verbeeldt de levendigheid van een harmonieuze samenleving. Op 23 september wordt het kunstwerk officieel ingehuldigd op het Brivibaplein in Zedelgem (Briviba is het Letse woord voor vrijheid).

Letland werd onafhankelijk in 1918. In 1940 werd het door de Sovjet-Unie en in 1941 door Nazi-Duitsland bezet. Letse jongens werden ingezet in het Duitse leger om te strijden tegen de Sovjet-Unie.  Toen de Tweede Wereldoorlog ten einde liep, gaven heel wat Letse soldaten zich over aan de westerse geallieerden. Bijna 12.000 van hen kwamen van 1945 tot 1946 in het Prisoners of War Camp van Zedelgem terecht. Toen ze hun vrijheid terugkregen, vestigden ze zich in verschillende westerse landen. Letland werd pas in 1991 opnieuw onafhankelijk.

'De Letse Bijenkorf' is een project van de gemeente Zedelgem en het Museum van de Bezetting van Letland. Het kunstwerk - een ontwerp van de Letse kunstenaar Kristaps Gulbis - is een bronzen bijenkorf op een zuil van gepolijst roestvrij staal, bezet met honderden vergulde bijen. Het kunstwerk wordt van binnenuit verlicht en er is steeds een zoemend geluid te horen. Het aantal bijen is het equivalent aan het aantal Letse krijgsgevangenen in Zedelgem. 
Een jury met vertegenwoordigers van beide projectpartners vond dat Kristaps Gulbis het thema ‘vrijheid’ het meest doordacht verwerkte in zijn ontwerp, gecombineerd met een hedendaagse creatieve beeldtaal.

Foto (c) Museum of the Occupation of Latvia