Energie

 
Energiebronnen

Om in onze dagelijkse energiebehoefte te voorzien kunnen we gebruik maken van verschillende energiebronnen:

  • Fossiele brandstoffen zoals gas, steenkool en olie, zijn niet duurzaam omdat ze 'eindig' zijn en bij verbranding CO2 uitstoten, waardoor ze sterk bijdragen aan de klimaatverandering.
  • Zon, wind, water en biomassa zijn oneindig beschikbaar en dragen niet bij aan de versterking van de opwarming van de aarde.
  • Kernenergie draagt nauwelijks bij aan het broeikaseffect, maar het uraniumerts (de grondstof) is een eindige bron. We zadelen echter de komende generaties op met problemen van radioactief afval, en aan ongevallen met kernenergie zijn niet te overschatten risico’s verbonden.

De laatste jaren probeert men de uitstoot van CO2 te terug te dringen door meer en meer gebruik te maken van alternatieve, duurzame energiebronnen. 

www.energiesparen.be
www.ode.be
www.vreg.be
www.vibe.be
www.energievreters.be
www.mijnenergie.be

Gratis energiescan

EnergiescanEnergiefacturen lopen hoog op. Je kan je energieverbruik doen dalen door enkele eenvoudige aanpassingen in huis door te voeren.

Interesse in een gratis energiescan?
De Energiesnoeiers komen gratis bij je thuis. Ze hebben een specifieke opleiding gevolgd en kunnen je helpen om je energieverbruik te doen dalen.
Ze geven een heleboel concrete tips en ze plaatsen gratis radiatorfolies, spaarlampen, een spaardouchekop, tochtstrips en buisisolatie. De Energiesnoeiers zijn actief in de regio Brugse ommeland.

Je kan de folder 'Energiescan' onderaan deze pagina downloaden. 

Info:

Planadvies duurzaam (ver)bouwen

Duurzaam bouwen betekent meer dan enkel een huis bouwen dat lang mee gaat. Duurzaam wonen houdt ook rekening met het gebruik van ecologische materialen, energieverbruik, isolatie, ventilatie, opwekken van groene stroom, flexibiliteit en aanpasbaarheid, enz.
Een duurzame  woning is niet alleen een woning die gezond en aangenaam is om in te wonen. Wie bij het (ver)bouwen van een woning duurzaam denkt, bewijst ook het milieu een gunst. Een duurzame woning betekent wel wat extra investering, maar die win je terug met ondermeer premies en een lagere energiefactuur.

De provincie en de gemeente Zedelgem vinden het belangrijk dat de huizen die momenteel worden gebouwd of verbouwd zo duurzaam mogelijk zijn. Daarom bieden zij aan de kandidaat (ver)bouwer de mogelijkheid om gratis een planadvies duurzaam bouwen in te winnen, dit zowel voor nieuwbouwwoningen als voor verbouwingen.
Het advies wordt aan huis gegeven door BAS bouwen. BAS bouwen (vroeger: ZonneWinDT) is al meerdere jaren actief in de duurzame woningbouw. Zij beschikken over een divers team met zowel technische als architecturale kennis. 

Het aanvraagfrmulier vind je hier: aanvraagformulier.  Voor korte vragen kan je mailen naar het loket van BAS: adviesloket@west-vlaanderen.be

Meer informatie kan je ook terugvinden op de website van BAS bouwen: http://www.basbouwen.be of van de provincie West-Vlaanderen: www.west-vlaanderen.be/duurzaambouwen

Gerelateerd(e) document(en): 

Thema: