Erfgoeddag 2021

Foto: Opgeëiste arbeiders in Loppem drinken soep - Collectie Gemeentearchief Zedelgem

Gemeente Zedelgem geeft extra cachet aan Erfgoeddag 2021 en lanceert online getuigenissen uit de Eerste Wereldoorlog 

Erfgoeddag in Zedelgem: Vier jaar en vier dagen - Vertellingen uit de Eerste Wereldoorlog

Op zaterdag 24 en zondag 25 april 2021 is het Erfgoeddag met als thema ‘de nacht’. Dé hoogdag voor het cultureel erfgoed in Vlaanderen en Brussel, en natuurlijk doet ook Zedelgem mee. 

Vanaf zaterdag 24 april om 10.00 uur vind je op het Youtube-kanaal van de gemeente en op www.zedelgem.be/zedelgemse-vertellingen verschillende digitale vertellingen over de lange nacht die de Eerste Wereldoorlog voor de gemeente toch wel was. “Getuigenissen van lokale figuren en historische gebeurtenissen worden verweven tot een reeks korte vertellingen die allerlei facetten van deze periode belichten in elk van de deelgemeenten. Een zeer waardevol en interessant initiatief waarbij we zoveel mogelijk mensen hopen te bereiken, en hopelijk kijken er ook veel jongeren. We willen de herinneringen levendig houden en de brug met de jeugd maken!” zegt schepen van erfgoed Jurgen Dehaemers.

Zo beleef je de oorlog door de ogen van Julie Cattrysse, die pas dertien was in 1914 en als jong meisje door de verplichte tewerkstelling voor de Duitsers moest werken bij de kolenbranders op het Vloethemveld. Je leert de ‘truuken van de foor’ kennen waarmee boeren de bezetter bij het dorsen het ‘schone graan’ ontfutselden. En dan is er nog meester-smokkelaar Arthur Naeyaert die meermaals in Veldegem moest onderduiken, soms op de minst voor de hand liggende schuilplaatsen. Ook de ‘Franschmans’, de voedselhulp, de stoomtram van Brugge naar Leke, de invasie en de bevrijding komen aan bod. 

Moed en veerkracht bij inwoners Aartrijke, Loppem, Veldegem en Zedelgem

Elke vertelling getuigt van de moed en de veerkracht waarmee de inwoners van Aartrijke, Loppem, Veldegem en Zedelgem deze moeilijke periode, een nacht van vier jaar en vier dagen, doorstonden. 

Het Brugs Vertelcollectief ‘De Op-Lichters’ spitte voor de gelegenheid het erfgoed van onze gemeente ondersteboven. In zestien korte vertellingen brengen acht vertellers met veel overgave deze periode tot leven. 

Maand mei is erfgoedmaand in Zedelgem

De verhalen blijven ook na Erfgoeddag online beschikbaar. Zedelgem gaat zelfs voor een Erfgoedmaand: in mei kan je daarom elke week twee nieuwe verhalen bekijken op het Zedelgemse YouTubekanaal en de gemeentelijke website. 

Boek over de Grote Oorlog te koop

Voor wie meer wil weten over de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog in de gemeente, is er de publicatie “Aartrijke, Loppem, Veldegem en Zedelgem tijdens de Grote Oorlog”. Bestellen kan via archief@zedelgem.be. Het boek kan ook aan het onthaal van het gemeentehuis gekocht worden. “Een exemplaar kost 50 euro en is echt de moeite” besluit de schepen van erfgoed Jurgen Dehaemers.
 

Vragen? Contacteer ons